TEDAVİ ALANLARISinüzit
"Bilgilendirme Amaçlıdır."
Her çocuk akut sinüzit atağı geçirebilir; hatta uzamış üst solunum yolu enfeksiyonlarında hemen daima sinüslerinde tutulduğu söylenebilir. Diğer bir deyişle eğer çocukta 1 hafta, 10 günlük bir süre sonrasında hâlâ hastalık belirtileri sürüyorsa, sinüzit açısından mutlaka değerlendirmek gerekir.
Erişkinlerdekinin aksine, çocukluk çağı sinüzitlerinin belirtileri ve nedenleri belirsiz ve karışık olabilir. Sadece tanı ve tedavisindeki güçlükler nedeniyle değil fakat komşulukları nedeniyle, göz ve kafa içi yayılmalarına yol açma riski sebebiyle de erişkin sinüzitlerinden farklılık gösterirler.
Çocuğunuzda sinüzit olup olmadığını test edin:
* 10 ila 14 günden fazla süren soğuk algınlığı (nezle/grip), bazen hafif ateş yükselmesi ile birlikte olabilir,
* Koyu kıvamlı, sarı-yeşil renkli burun akıntısı,
* Geniz akıntısı, bazen boğazda yanma ile kendini belli edebilir,
* Öksürük, nefeste kötü koku, mide bulantısı ve/veya kusma,
* Baş ağrısı (genelde 6 yaşından büyüklerde),
* Huzursuzluk, bitkinlik,
* Kişilik değişmesi, dikkat dağınıklığı, uyumsuzluk,
* Gözlerin çevresinde şişme ve göz altı morlukları.
Küçük çocukların bağışıklıkları henüz tam kuvvetlenmemiş olduğundan, özellikle 7 yaşına kadar burun, sinüs ve kulak enfeksiyonlarına daha fazla yatkındırlar. Çocuklarda sinüzit çoğunlukla nezle-grip virüsleriyle olan enfeksiyonlar sonrasında başlar ve alerjiler nedeniyle ağırlaşabilir. Sık tekrarlayan enfeksiyonlar nedeniyle geniz eti de büyürse, burun işlevleri bozulur ve sinüzit atakları sıklaşır.
Çocuklarda tekrarlayan sinüzit ataklarının en sık nedenleri geniz eti veya alerjik nezleye bağlı burun tıkanıklığıdır. Çocuğun bilinen çevresel alerjenlerden ve sigara dumanı gibi kirliliğe yol açan maddelerden uzak tutulması, varsa reflü hastalığının tedavi edilmesi ile sinüs enfeksiyonu riski azaltılabilir.
Kalıtımsal hastalıkların bazıları burun içi mukozanın çalışmasını bozarak sinüzite neden olabilir. Tıbbi tedaviye dirençli çocuk sinüzitlerinde bu tip siliyer bozukluklar mutlaka düşünülmelidir.
Tanı
Olası tanıya götürebilecek şekilde hastalığı hakkında aileden bilgi alınır. Rutin muayene sırasında özel tasarlanmış çocuk endoskopları (pediatrik endoskoplar) kullanılarak sinüs kanalları ve geniz boşluğu ayrıntılı olarak gözlenebilir. Kronik sinüzite yol açabilecek anatomik bir bozukluk belirlenmişse, bunun yaygınlığını ve sinüslerin durumunu değerlendirebilmek amacıyla nadiren “Bilgisayarlı Tomografi” istenebilir.
Bunun dışında sinüzitin yol açabileceği diğer ikincil sorunlar da detaylı KBB muayenesi sırasında belirlenir. Çünkü sinüzit burun tıkanıklığı ve iltihabi geniz akıntısı, orta kulak iltihabı, işitme azlığı, geniz eti büyümesi, boğaz enfeksiyonları, ses kısıklığı ve hatta astım ve bronşit gibi alt solunum problemlerine yol açabiliyor.
Tedavi
Eğer çocukta akut sinüzit varsa, antibiyotik tedavisine oldukça iyi yanıt verir. Beraberinde akıntı kesici ilaçlar ve burun açıcı spreylerin kısa dönem kullanılması ile burun açıklığı sağlanabilir. Tuzlu su damlaları veya spreyleri ile burun ve geniz akıntılarının kıvamı yumuşatılabilir ve mukozanın iyileşmesi hızlandırılabilir.
Kronik sinüzitler de çoğu kez ilaç tedavisiyle düzelir. Sinüzite yol açan neden endoskopik muayene ile doğru olarak belirlenmişse, buna yönelik bir tedavi yapılabilir. Örneğin sinüzitin iyileşmesini güçleştiren bir alerjik nezle hastalığı tedavi edilirse sinüzit düzelebilir.