TEDAVİ ALANLARIBademcik İltihabı (Tonsilit)
"Bilgilendirme Amaçlıdır."
Bademcikler aslında vücudumuzun bağışıklık sisteminin elemanlarıdır. Boğaz bölgesinde yer alırlar ve solunum yoluyla giren mikropları, vücudun tanımasını sağlarlar. Bademcikler sık sık iltihaplandığında çeşitli sorunlara yol açabilir. Aynı nezlede olduğu gibi, bademcik iltihabının da görülme sıklığı, çocukların anaokulu, kreş ya da ilkokul gibi kalabalık olarak bulundukları yerlere gitmeye başladıkları dönemlerde zirve yapar.
Bademcik iltihabına yol açan virüs veya bakteriler sıklıkla hastanın nefesi, öksürüğü veya hapşırığı yoluyla saçılan damlacıklarla bulaşır. Belirtiler 2 ila 5 gün sonra başlar; bademcikler şişer ve kızarır, bazen üzerlerinde beyaz döküntüler olur. Sıklıkla ateş, yutkunma güçlüğü, boğaz ağrısı ve hâlsizlik gibi eşlik eden belirtiler bulunur.
Bademcikler hemen daima enfeksiyon nedeniyle şişerler, ancak enfeksiyon belirtisi olmadan, fakat yapısal olarak büyük bademcikler de olabilir. Soğuk bir şey içilmesi sağlıklı bir insanda herhangi bir bademcik sorununa yol açmazken, müzmin bademcik sorunu olan ya da bağışıklık sisteminin zayıf olduğu durumlarda yerel direnç düşüklüğü nedeniyle hastalığa neden olabilir. Tedavisi mutlaka hekimler tarafından yapılmalıdır.
Beta mikrobu denilen streptokok bakterilerinin bademcik iltihabı yapma özellikleri vardır. Bu mikrobun neden olduğu bir bademcik enfeksiyonu çoğunlukla sorunsuz tedavi edilebilmesine karşın, nadir fakat ciddi sorunlara da yol açabilir. Diğer bir deyişle geçirilen bademcik enfeksiyonları sırasında, komplikasyon olarak kalp kapakçıkları ve böbrekler hasar görebilir.
Bunlar çoğu kez beta mikrobunun yol açtığı ateşli eklem romatizması ile beraber olur. Ailelerin boğaz kültürlerinde beta streptokok üremesi hâlinde âdeta paniğe kapıldıklarını sıklıkla görmekteyiz. Ancak bu mikrop günümüzün gelişen sosyal ve ekonomik koşullarında çok daha az komplikasyona neden olmaktadır. Üstelik antibiyotik çağında bu tür komplikasyonlar hem engellenebilmekte hem de daha az görülmektedir.