Revizyon Cerrahisi

TEDAVİ ALANLARIRevizyon Cerrahisi

"Bilgilendirme Amaçlıdır."

Revizyon ameliyatı gerektiren görsel problemler de kendi içinde dört farklı kategorilere ayrılabilir;
* Estetik açıdan belirgin bir problem olmamasına karşın hastanın arzu ettiği sonucun elde edilmemesi,
* Minör problemler: Burun sırtında küçük düzensizlikler, burun ucunda hafif asimetriler,
* Orta derecede problemler: Burun solunumunu da olumsuz etkileyen asimetri ve düzensizlikler,
* Majör problemler: Kıkırdak ya da kemik yapılarda kayıp ya da bozulma ile birlikte burun solunumunu olumsuz etkileyebilen ciddi asimetri ve deformiteler.

Burun estetik ameliyatları sonrasında iyileşmenin tamamlanması ve burnun son şeklini almasının yapılan müdahalenin içeriğine bağlı olarak 6 ay ile 1 yıl arasında sürdüğü kabul edilmekle beraber burun cildindeki değişikliklerin sonuçlanması daha da uzun sürebilmektedir. Bu nedenle genel olarak ikinci bir ameliyat yapmadan önce en az 1 ya da 1 buçuk yıl beklenmesi önerilmektedir.

İkinci ameliyatın zamanlaması için revizyon gerektiren problemin nedeni ve içeriği de belirleyici rol oynayabilmektedir.

Hafif düzensizlikler, asimetriler ve hastanın kalın cilt yapısı ya da aşırı iyileşme dokusu oluşumundan kaynaklanan problemlerde genellikle iyileşmenin tamamlanmasının beklenmesi (en az 1 yıl) ve bu arada gerek olan durumlarda kortizon enjeksiyonları ile kalın ve ödemli dokuların inceltilmesi uygun olmaktadır. İlk ameliyatta burun sırtına şekil vermek amacı ile kıkırdak greftler kullanılan durumlarda ikinci bir müdahale yapmadan önce kullanılan greft tekniğine bağlı olarak 1 buçuk ila 2 yıl beklemek doğru olacaktır.

Zaman içinde düzelme ihtimali olmayan, aynı zamanda hastanın burun solunumunu olumsuz etkileyen majör problemlerde ve ameliyat sonrasında buruna gelen darbelere bağlı oluşan asimetri ve deformitelerde iyileşme süresi beklenmeden ikinci ameliyatın yapılması tercih edilebilmektedir.

Estetik açıdan belirgin problem olmamasına karşın hastanın beklentilerinin karşılanamaması nedeni ile yapılacak revizyonlarda üçüncü bir ameliyat riskini en aza indirebilmek için mümkünse 1 yıl iyileşmenin tamamlanmasını beklemek en doğru yaklaşım olacaktır.

Revizyon burun ameliyatları, önceki ameliyata bağlı olarak doku planlarının bozulmuş olması, cilt ile kıkırdak ya da kemik çatı arasında oluşan yapışıklıklar ve kıkırdak ya da kemik dokularda oluşmuş hasar ve deformiteler nedeni ile cerrahi açıdan önemli zorluklar içeren müdahalelerdir.

Revizyon ameliyatlarında, özellikle de majör müdahalelerde kıkırdak ihtiyacı olabilmektedir. Bunun için burun içi kıkırdağı yeterli olmadığı durumlarda kulak kıkırdağı veya kaburga kıkırdağından kıkırdak alınması gerekli olmaktadır. Kulak kıkırdağı genellikle kulağın arka kısmından alınmakta nadiren iz ve deformite oluşturmaktadır. Kaburga kıkırdağı alınması için ise kadınlarda izi meme çizgisinin altına gelecek şekilde planlanmakta yaklaşık 2 ila 4 cm civarında bir iz oluşturmaktadır. Bu gibi işlemler ve burunda daha önceki müdahaleler nedeniyle oluşan fibröz doku revizyon ameliyatlarının zorluğunu oluşturmaktadır.   

Bu nedenle revizyon ameliyatlarda başarılı sonuçlar alınabilmesi için mevcut problemlerin çok iyi analiz edilmesi, ameliyat sırasında uygulanabilecek alternatif yaklaşımların önceden planlanarak gereken hazırlıkların yapılması ve ameliyatı yapacak cerrahın bu tür vakalardaki bilgi birikimi ve tecrübesinin yeterli düzeyde olması gerekmektedir.