TEDAVİ ALANLARIYüzde Nörotoksin (Botoks) Uygulamaları
"Bilgilendirme Amaçlıdır."
BOTOLİNUM NÖROTOKSİN
BOTOX, DYSPORT, Clostridiumbotulinum adlı bakteriden elde edilen bir nörotoksindir (Bu isimler piyasada satılan bu maddenin ticari isimleridir). Sinir uçlarında iletimi sağlayan maddelerin salınımını engelleyen botulinum toksini, sinirden hedef organa olan iletimi bloke eder. Böylece hedef organda işlev azalması veya işlevin tamamen kaybolmasına neden olur. Yani o bölgedeki hedef kasın kasılmasını engeller. Böylece kasılması yüzünden deriyi kırışık hâle getiren kas geçici olarak devreden çıkmış olur.
Botoks; Dysport, kozmetik alanda mimik kaslarının hareketleri ile ortaya çıkan alın, yüz kırışıklıklarını azaltmak ve aşırı terleyen bölgelerdeki terlemeyi azaltmak amacıyla kullanılır. Botoks; Dysport kırışıklık gidermek için kullanılan bir tedavi yöntemidir.
Botolinum toksin uygulaması sonrası sinir kas bileşkesi
Mimik kaslarının yıllar boyunca çalışmaları, üzerlerini örten derideki kıvrımları belirgin hâle getirir. Bu nedenle yüzde kırışıklıklar ortaya çıkar.
Kırışıklıkların ortaya çıkmasında en önemli etken kişinin genetiğidir. Botoks; Dysport kas hareketleriyle doğrudan ilişkili bu dinamik kırışıklıkların giderilmesini sağlar. Botoks uygulaması, cilt yüzeyindeki ince yapı değişiklikleri ve dinlenme hâlinde mevcut olan çizgiler için daha az etkilidir.
Yüzde Uygulama Alanları
Dinamik kırışıklık, en sık alın, kaşlar arası, göz kenarları ve ağız çevresinde görülür. Alın, kaz ayağı da denen göz çevresi kırışıklığı ve ağız çevresindeki çizgilenmeler insana daha yaşlı, kaş arasındaki çizgilenmeler ise daha kızgın ve sert ifade verir. Botoks; Dysport uygulaması ile bu kasların kasılması azaltılarak daha dingin ve genç ifade kazanmak mümkündür. Botoks uygulaması kırışıklığı direkt düzeltmekten çok buna yol açan kas hareketlerini azaltarak indirekt bir etki gösterecektir.
Uygulanması
Botoks; Dysport kas içine enjeksiyon şeklinde uygulanır. Çok ince uçlu, insülin iğnesi benzeri enjektörler kullanılır. Enjeksiyon sırasında çok hafif bir ağrı hissedilebilir. Mimik kaslarının hareketlerinde azalma istendiğinde mimik kaslarının içine, terleme şikâyetlerinin azalması istendiğinde ise deri içine enjeksiyon yapılır.
Botoks; Dysport’un miktarı ve kuvveti, yeniden tedavi etme sıklığı ve sinir-kas tamirinin hızı gibi birçok bireysel faktöre bağlıdır. Botoks; Dysport hedeflenen kaslara yerleştikten sonra, zayıflama etkisi, 3-5 gün sonra ilerleyici bir biçimde artar ve bu artış en az iki hafta sürer. Kırışıklığın giderilmesi anlamında en iyi sonuçlara en az iki hafta, bazen de daha sonra ulaşılır. Bu zaman dilimi boyunca, tedavi edilen bölgelerde asimetri veya düzensizlik fark edebilir. Bu asimetri, Botoks; Dysport etkisini gösterdikçe düzelecektir. Etki süresi 3-9 ay olmakla beraber ortalama altı aydır. İki yıl boyunca düzenli olarak Botoks; Dysport uygulanan kişiler uygulamaya aynı düzende devam ettiklerinde mimik kaslarında belirgin bir zayıflama ve buna bağlı olarak dinamik çizgilenmelerde daha kalıcı düzelme oluşur.
Bu nedenle ikinci yıldan sonra botoksun daha uzun aralıklarla uygulanması yeterlidir. En iyi sonuçlar için, yüzdeki kırışıklık bölgesine botox uygulandıktan sonra en az dört saat süresince baş öne doğru eğilmemelidir. Bu süre zarfında tedavi edilen bölgenin şiddetli bir şekilde ovulmaması veya bu alana masaj uygulanmaması gerekmektedir. Botoks; Dysport’un uygulandığı kasların yanıtını arttırmaya yardımcı olacağından, tedavi edilen alanların bu süre boyunca aktif olarak hareket ettirilmeleri faydalı bir davranıştır.
Botoks: Dysport Yan Etkileri
Botoks terapisinin kırışıklıklar için bilinen kalıcı bir yan etkisi yoktur. Ancak geçici olduğu bilinen ve aşağıda belirtilmiş yan etkileri mevcuttur:
* Botoks uygulaması sonrası geçici bir şişlik, morarma meydana gelebilir. Bu etki genellikle birkaç gün içinde kaybolur.
* Botox uygulama sonrası bazı hastalarda hafif bir baş ağrısı meydana gelebilir. Bu ağrı genellikle 24 saatten az bir süre içinde sona erer ve ağrı kesiciler ile tedavi edilebilir.
* Enjeksiyon bölgesinde baş ağrısına benzer hafif bir ağrı hissedilebilir. Bu ağrı kısa süre içinde sona erer.
* Bazen uygulamanın ilk haftasında hafif asimetriler gözlenebilir. Bu durum gerektiğinde dokundurma enjeksiyonlar ile düzeltilir.
* Botoks tedavisi sonrası kaş seğirmesi geçici bir yan etkidir. Sürekli olursa dokundurma enjeksiyonları ile düzeltilebilir.
* Tedaviden sonraki birkaç gün boyunca bazı hastalar uygulama yapılan bölgelerinde uyuşukluk hissedebilirler. Aslında bu durum bazı botoks hastaları tarafından tedavi uygulanan bölgelerde algılanan his değişikliğidir. Tedavi gerektirmez.
* Kaş ve göz kapağı düşmesi (pitoz), çift görme (diplopi), botox terapisi alan hastaların %1-2’sinde görülür. 2-4 hafta sürecek şekilde geçicidir ve genellikle hafiftir. Özel göz damlaları ile tedavi edilebilir.
* Görüldüğü gibi botoksun zararları çok değildir ve geçicidir.
Botoks Tedavisinin Önerilmediği Durumlar
* Tam olarak anlaşılamayan nedenlerden ötürü bazı hastalar botoksun etkilerine karşı daha az duyarlı veya dirençlidir. Bu hastalarda botox beklendiği kadar iyi ve uzun etki göstermemektedir.
* Hamile ve emziren bayanlara botox tedavisi önerilmemektedir.
* Nörolojik (sinir sistemi) hastalık geçmişi varsa (Ör: MyasteniaGravis, Eaton-Lambert Sendromu) ve özellikle aktif fazda ise, botoks terapisi uygulanması tercih edilmez.
* Kişilerin kullanmakta oldukları tüm ilaçları, alternatif ve reçetesiz olanlar dâhil uygulamayı yapacak olan doktora bildirmeleri gerekmektedir. (Ör: aminoglikozit antibiyotikleri veya penisilinamin).
BOTOLİNUM TOKSİN (BOTOKS: DYSPORT)
YÜZDE ESTETİK AMAÇLI KULLANILAN ALANLAR
KAŞ ARASI BÖLGE (GLABELLA)
Kaş arası kırışıklık ya da çizgilenme sorunlarının giderilmesi için uygulanan kaş arası botoks uygulamasının ana amacı kaş arasında yer alan kasların gücünün azaltılmasıdır. Böylece kaş arasındaki kırışıklıkların belirginleşmesi azalacaktır.
Özellikle kaş çatma mimiklerinden etkilenen bu bölgede oluşan kırışıklıklar yüzün daha yaşlı ve yüz ifadesinin daha agresif durmasına sebep olur. Bu kırışıklıkların görünümün azaltılması kaş arasına yapılan bu tür işlemler ile mümkün kılınmıştır. Bu uygulama ile istenmeyen görünüm giderilerek yüzde gençleşme de sağlanmış olacaktır.
Kaş arası botoksu kırışıklık görünümünü azaltırken, aynı zamanda var olan kırışıklık ve çizgilerin derinleşmesini de önler. Düzenli uygulanan botox işleminin kaş arasındaki çizgilerin görünümünü etkisi geçtikten sonra bile azalttığı gözlemlenmiştir. Kaşların arasındaki kırışıklık sorunu bu tedavi ile olumlu bir şekilde neticelenmektedir.
Uygulama çok kolay bir işlemdir ve ortalama 5-10 dakika sürmektedir. Bu süre kişinin kaş arasındaki kırışıklık ve çizgilerin çokluğuna bağlıdır. Uygulamadan önce, bölgeye uyuşturucu etkili anestetik krem sürülür ve/veya buz uygulaması yapılır, böylece kişi uygulama sırasında herhangi bir acı hissetmez.
Kaş arası botox uygulaması sonrası kişi günlük hayatına rahatlıkla devam eder, herhangi bir ağrı hissedilmez. Enjeksiyon noktalarında oluşabilecek küçük kızarıklıklar için soğuk kompres yapılabilir. Bu küçük izler de işlem sonrasında hızlıca kaybolur. Aynı zamanda kaş arasında çukurluklar var, kırışıklıkların seviyesi fazla ise Kaş arası dolgu yapılması gerekebilir. Muayene sonrası doktorunuz size uygun tedaviyi belirleyecektir.
Kaş Arası Botoksun Etkisi Ne Kadar Sürer?
Kaş arası botoksun etkisi birkaç gün sonra görülmeye başlanır ve ikinci haftanın sonunda tam etkisi gösterir. Yapılan işlemin etkisi 3-4 ay sonra azalmaya başlar ve 6. ayın sonunda etkisi tamamen sona erer. Etkisi geçtikten sonra işlemin tekrarlanması önerilir, böylece daha sürekli ve kalıcı sonuç alınabilir.
Kimlere Kaş Arası Botoks Uygulanabilir?
Kaş arası botoks uygulamasının bir yaş sınırlaması yoktur. 18 yaşından büyük herkeste bu uygulama kullanılabilmektedir, hiçbir yan etkisi bulunmamaktadır.
Genellikle bu bölgede kırışıklık ve yarıklar cilt tipine, alınan güneş miktarına gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak 30 yaşlarda ortaya çıkmakta ve genellikle de uygulamalara bu yaşlarda başlanılmaktadır.
Kaş arası botox birçok kaş arası kırışıklığın görünümü azaltmakta başarılıdır ancak çok derin çizgi ve kırışıklıklar karşısında yetersiz kalabilir. Bu konuda doktorunuza danışarak kaş arası botoksun sizin rahatsız olduğunuz kaş arası kırışıklık ve çizgilerinizde etkili olup olmayacağınız öğrenebilirsiniz.
ALIN BÖLGESİNDE BOTOKS UYGULAMASI
Alın bölgesi yüzün üst üçte birlik bölümünü içeren bölgedir. Bu bölge gençken pürüzsüzdür. Ama kişilerde yıllar boyunca tekrarlayıcı alın kaslarının kullanımına ve foto yaşlanmaya bağlı alın bölgelerinde ciddi çizgilenmeler ya da kat izleri belirmeye başlar.
Bu kırışıklık çizgileri alın bölgesinde enine kaş arasında ise dikine hattadır. Bir ya da daha fazla birbirine paralel çizgilenmeler olabilir. Bu çizgilerin oluşum zamanı ve derinliği kişiye göre değişir. Alını enine hareket ettiren kas frontal kastır. Kaşların çatılmasını sağlayan kas ise korrugatör kaslardır.
Bu kasların çok kullanımı ve güçlü olması bu çizgilenmelerin erken belirmesine ve derinleşmesine sebep olur. Bu çizgilenmelerin önlenmesi için bu kasların az kullanımı gerekir.
Az mimik yapan kişilerde kırışıklık belirtileri daha geç ortaya çıkar. Tam tersine istemsiz olarak bu kasları daha çok kullanan bireylerde alın çizgileri daha çabuk oluşur.
Alın çizgilerinin ya da kaş çatma çizgilerinin oluşumunu engellemek ya da tedavi etmek için öncelikle sebebini iyi anlamak gereklidir. Eğer bir kişinin alında enine çizgilenmeleri fazla ise kaş çatma ya da alın kasları kasıldığı sürece bu izler artacak ve belirgin gözükecektir.
Hiçbir ajan alın çizgilenmelerini botox kadar azaltmakta etkili olamaz. Çünkü alın botoksu bu kasların kasılma gücünü azaltacağından alın cildi üzerine binen yük azalacaktır. Bu sayede hem alın cildindeki kırışıklıklar açılacak hem de bu kırışıklıkların artması engellenecektir. Ancak alındaki çizgiler çok derinse alın botoksu tek başına ideal sonuç sağlamaz.
Mutlaka dolgu ile takviye etmek gerekir. Ayırıcı tanıda alın cildi gerildiğinde alın kırışıklıkları kaybolmuyor ise ya da alın çizgilerinde çöküklük oluşmuşsa bu tür olgulara alın çizgilerine dolgu ve alın çizgilerine botoks kombinasyonu en iyi sonuç verir.
Başlangıç evresinde ya da hafif düzeyde alın kırışıklıklarının tedavisinde tek başına yeterlidir. Alına botox yapılması ile aynı anda uygulanan dolgunun ömrü uzar. Çünkü botoksun statik hâle getirdiği alın bölgesinde dolgu üzerine kas direnci azalmıştır. Aynı şekilde kaş çatma çizgilerinin tedavisi de alın kırışıklıkları tedavisi gibidir.
Tedavide botulinum toksin tip A içeren Botox veya Dysport uygulanabilir. Uygulama alanları ve dozları kişiye göre ayarlanmalıdır. Genel olarak alında oluşan çizgilenmelerin arasına yapılması kaşların yukarı kaldırıldığı sırada alında oluşan kırışıklıkları önler. Kaş üzerine botoks uygulanması ise kaş çatma kaslarını bloke eder ve kızma refleksini azaltır.
İki kaş arasına uygulanan botox proseryus kasını bloke ederek burun kökünde oluşan enine çizgileri önler.
Ayrıca kaş çatma kasları ile organize lifleri ile çatma refleksinin azalmasına katkı sağlar. Kaş çatma ya da alın kaslarının gücü hastaya animasyon yaptırılarak ve alında bıraktığı çizgiler değerlendirilerek doz ayarlaması yapılır. Kaş çatma ya da alın bölgesine planlanan doz ağırlığı değişir.
Etki süresi kişiye göre değişir. Ortalama 3-4 ay etki iyi bir seviyede devam eder. 4-6 ay içerisinde etki biter.
KAZ AYAKLARI
Kaz ayağı kırışıklık tedavisi yöntemleri arasında en çok öne çıkanları kaz ayakları botoksu ve dolgu uygulamalarıdır. Bu yöntemlerin her birinin avantaj ve dezavantajları vardır.
Kaz Ayağı Botoksu Uygulaması
Göz çevresindeki kırışıklıkları oluşturan çizgiler bazı mimik hareketlerinin sık tekrarlanmasından dolayı ortaya çıkar. Kaz ayakları botoksu tedavi yönteminde bu harekete neden olan kas grubuna enjekte edilir. Ameliyatsız bir estetik uygulamadır ve ameliyatın oluşturabileceği risklerden de soyutlanmıştır. Bir iğne yardımı ile enjeksiyon yapılır ve uygulamanın hemen ardından günlük hayata dönülebilir. Kaz ayakları geniş bir bölgeye yayılmışsa, kırışıklara paralel olarak 3 noktadan kaz ayaklarına botox uygulaması yapılır. Uygulama dozu bölgeye göre uzman doktor tarafından belirlenir.
Avantajları
2-7 gün çok kısa bir sürede etkisini gösterdiği için en çok tercih edilen yöntem olarak görülmektedir. Bir diğer avantajıysa her seanstan sonra etki süresinin daha da uzamasıdır. Uygulama sonrası kişi günlük rutinine devam edebilir, acı vermez, uygulama süresi oldukça kısadır.
Dezavantajları
Yukarıda detaylarıyla bahsedilmiştir.
Kaz Ayağı Çizgilerinin Oluşmasının Nedenleri
* Sıkça yaptığınız mimikler. Özellikle çok gülen, kaşlarını çatan veya diğer bu gibi yüz mimiklerini yapan kişilerde cilt kırışıklıkları daha belirgin bir hâle gelebiliyor.
* Cildin kuru olması. Eğer kuru bir cilde sahipseniz göz çevrenizde kaz ayağı çizgileri oluşma ihtimali daha yüksektir.
* Haddinden fazla güneş ışına maruz kalma cilt sağlığı açısından olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Bu olumsuz sonuçlar özellikle, güneş ışınlarına karşı en savunmasız bölge olan yüzümüzde daha belirgin izler bırakabilmektedir. Bu yüzden güneş ışınlarına çok fazla maruz kalan kişilerde bu tip kırışıklıklar ortaya çıkabilir.
* Sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklar cildinizin tazeliğini kaybetmesine neden olmaktadır.
* Çok fazla kafein tüketen veya uyku düzeni olmayan kişilerde kaz ayağı çizgilerine daha çok rastlanmaktadır.
* Menopozun neden olduğu hormonal değişiklikler.
Ayrıca, bilgisayar, tablet ve cep telefonunu uzun saatler boyunca kullanmak, bu esnada gözleri kısarak bakmaya bağlı olarak da bu tarz olumsuz sonuçların ortaya çıkmasına neden olabiliyor.
Kaz ayağı çizgileri olmayan ve daha taze bir cilde sahip olmak için uygulamanız gereken yöntemleri ikiye ayırabiliriz: önleyici yöntemler ve tedavi yöntemleri.
Kaz Ayağı Çizgilerinin Oluşmasını Önleyici Yöntemler Nelerdir?
Göz çevrenizde ortaya çıkabilecek kırışıklıkları önlemek için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var:
1. Kuru ciltler kaz ayağı kırışıklıklarının en önemli nedenlerinden biri olduğu için cildinizi nemli tutmaya çalışın. Bunun için bol bol su içmek gerekir.
2. Sebze ve meyvelere üstünlük verin, sağlıksız yiyecek ve içeceklerden uzak durun. Sağlıksız beslenme cildi yaşlandıran en belirgin etkenlerden biridir.
3. Uyku düzeninize özen gösterin.
4. Çizgilerin oluşumunu engelleyen krem veya maskeler kullanımı.
5. Düzenli spor yapmak sağlığınızı koruduğu gibi cildinizin yaşlanmasını ve kırışıklıklar oluşmasını da engelleyebilir.
KAŞ KALDIRMA
Botoksla Kaş Kaldırma
Botoksla kaş kaldırma tedavisi ameliyatsız olarak kaş kaldırma estetiği olarak da bilinmektedir. Yaşın ilerlemesi ile birlikte kaşlarda kırışıklıklar ve düşüklükler meydana gelir. Genel olarak 30’lu yaşlardan itibaren şakak ve alın bölgesinde kırışıklıklar, kaşlarda düşüklükler ve gözlerde sarkmalar meydana gelmeye başlamaktadır. Bu durum kişinin yüz hatlarında daha yorgun ve soluk bir görünüm oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle bu sorunları geciktirme ve tamamen yok etme gibi tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Ameliyatsız olarak kaş kaldırma tedavisinde botoksla kaş kaldırma başarılı bir tedavi seçeneği olabilir.
Ameliyatsız Botoksla Kaş Kaldırma
Yüzü bir bütün olarak ele aldığımızda kaşların önemi fazladır. Yüzü tamamlayan ve göz çevresini etkileyen kaşlarda düşüklük meydana gelmesi durumunda kişiye farklı yüz ifadeleri katabilmektedir. Yorgun, kızgın veya şaşkın bir ifadeye neden olabilir. Alın bölgesi ve göz etrafına uygulanan botoksla kaş kaldırma gerçekleştirilmektedir.
Bu enjekisyonlarla kaşa şekli veren kaslar güçsüzleştirilerek kaşların yeni şekli oluşturulmaktadır. Bu bölgelere uygulanan botoks toksinin zerk işlemi kaş yanlarının kalmasına ve kaşların daha dinamik gözükmesine yardımcı olmaktadır.
Botoksla kaş kaldırma tedavisi kişiye göre değişiklik göstermektedir. Kişinin kaş yapısı, alın ve göz çevresindeki sorunların boyutu kişiye göre etki etmektedir. Genel olarak doğal bir kaş kaldırma elde edilir. Şakak ve göz çevresine uygulanan botox işlemi kaşların kalkmasına yarımcı olmaktadır. Botoksla kaş kaldırma işlemi belirli periyotlarda tekrarlanması hâlinde etki süresini artırarak kalıcılık süresinin artığı gözlemlenmiştir.
Yaşın ilerlemesi ve mimik hareketlerinin sık kullanılmasına bağlı olarak kaşlarda düşüklük meydana gelmektedir. Botoksla kaş kaldırma ameliyatsız olarak uygulanan ve kısa sürede gerçekleştirilen bir tedavi yöntemidir. İşlem sonrasında kişi günlük faaliyetlerine rahat bir şekilde dönebilmesi ve kısa bir süre zarfında gerçekleşmesi uygulamanın tercih edilmesinde en büyük etkenlerden biridir.
Botoksla Kaş Kaldırma Uygulaması
Botoksla kaş dikleştirme uygulamasında, kaş bölgesi ve yüz analizi yapılarak, kişiye uygun kaş tasarımı yapılarak operasyona başlanmaktadır. Kaşın yüz ile uyumlu pozisyondan olması ve doğal bir görünüm sağlaması en önemli faktörlerden biridir. İşlem ile yorgun ve soluk bir görünüme neden olan kaş düşüklükleri giderilerek daha dinamik ve yüz hatlarına uyumlu kaş tasarlanması sağlanmaktadır. Altın oran hesaplanması yapılarak sorunlu alana gerekli dozlarda botoks toksini enjekte edilmektedir. Özel iğneler ile yapılan enjeksiyon işlemi ortalama olarak 10–15 dakika arasında gerçekleşir. Operasyon ameliyatsız bir uygulama olmasından dolayı konforlu bir şekilde gerçekleşmektedir.
Kaşın kalkmasına yardımcı olacak şekilde enjeksiyon edilen botoks toksini, işlemden sonra 3 günde etkisini göstermeye başlayacaktır. Bir hafta içerisinde etkisini daha belirgin bir şekilde gösterir. Etki süresi kişiye göre değişmekle birlikte ortalama olarak 4 – 6 ay aralığında bir süreye sahiptir.
Kaş kaldırma uygulamasında en önemli avantajlarından biri de herhangi bir ameliyat ve yara izi oluşturmamasıdır. Yaşa bağlı olarak düşme gösteren kaşların göz kapaklarını kapatması ve üst üste getirmesi ile arayışa geçilen yöntem ile kaşların kaldırılması ve şekillendirilmesi ile kaşın kuyruk kısmının kaldırılmasıdır. Kaşın yanlardan çökme göstermesi ve orta kısmının da havada kalması ile oluşan biçimsiz görüntünün şekillendirilmesinde uygulanır. Botoksla kaş kaldırma için çok ciddi derecede anatomi bilgisine sahip olmak gerekir. Kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte yılda iki kez tekrarlanması kaş yapısının daha düzgün ve yüz hatlarına uyum içerisinde olmasını sağlayabilir.
Bu uygulamada akılda tutulması gereken bu etkinin aslında kaslar arasında bir denge sağlanmasıyla oluşturulduğudur. Bir çeşit halat çekme oyunu gibi düşünülebilir. Dolayısıyla hastanın kas gücüne, uygulanan doza, deri kalitesi ve ağırlığına bağlı farklı sonuçlar oluşabilmektedir.
DUDAK ÇEVRESİ
Dudak çevresinde uygulanan botoks genellikle üç amaçla uygulanmaktadır.
* Dudak çevresi kırışıklıkların azaltılması
* Yaşla beraber dudak kenarlarının aşağıya doğru dönmesi ve düşmesi
* Üst dudağın kısalığına bağlı fazla çekilerek diş etlerinin gözükmesi (GUMMY SMİLE)
Dudak üzerinde ve etrafındaki çizgiler özellikle beyaz tenli insanlarda daha fazla oluşmaktadır. Dudak botoksu mimik kaslarının hareketleri ile ortaya çıkan dudak üzerindeki kırışıklığı düzeltmek amacı ile yapılır.
Dudakta hacim artışına neden olmaz, sadece yaşlılık çizgilerini düzeltir. Eğer hasta dudaklarda dolgunluk istiyorsa bu durumda dudak dolgusu uygulanmalıdır.
Dudak botoksunun diğer bölgelere yapılan işlemler ile birlikte yapılmasında hiçbir sakınca yoktur. Dudak botoksu sonrası normal hayatınıza hemen geri dönebilirsiniz. Uygulama sonrasında, enjeksiyon bölgesinde geçici bir süre hafif bir kızarıklık olabilir. Ortalama 5 dakika içinde normale dönmektedir.
GUMMY SMİLE
Estetik bir gülüşe sahip olmak için bazı durumlarda Dudak botoksu uygulanabilir. Diş etlerinin 1-2 mm’den fazla görünmesi gülüşümüzün görüntüsünü kötü etkilemektedir. Bu nedenle uzman tarafından yapılan uygulama ile estetik bir görünüm elde edilmektedir.
Burun kanatlarının yan sınırından 3-5 mm yanlara botoks enjeksiyonu yapılır. Enjeksiyondan önce cilt makyaj kalıntısı olmadığından emin olacak şekilde temizlenmelidir. Enjeksiyon yapılacak bölgelere uyuşturucu krem sürüldükten sonra 5 dakika süren bir işlemi enjeksiyon yapılır. İşlem öncesinde ve sonrasında buz tutulabilir. İşlem sonrası çalışma ve günlük hayatın devamında hiçbir kısıtlama bulunmaz.
Doğru olarak uygulanıldığında şişlik ve morluk görülmeyen bu işlemin sonuçları 2-3 gün içinde başlar. 2 hafta içinde gülüşünüzün daha estetik olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Bu yöntemin kalıcılığını sağlamak için, 4-8 ayda bir tekrarlanması gerekir.
ÇENE ve ALT YÜZ BÖLGESİ UYGULAMALARI
Botoksla yapılabilecek çeneye yönelik uygulamaları çene ucu, çene çizgisi olarak kabaca ikiye ayırabiliriz.
Çene Ucu Botoks
Çene ucundaki buruşmalara yönelik uygulanan bir botoks uygulamasıdır. Çene ucuna uygulanan botoks enjeksiyonu ile bu bölgede oluşan portakal kabuğu görünümünün azaltılması veya ortadan kaldırılması amaçlanır.
Çene Çizgisi (Nefertiti Botoks)
Uzun boyunlu belirgin çene hattı, Mısır döneminden beri güzelliğin işaretidir. Mısır Kraliçesi Nefertiti’nin adını alan bu tedavi özellikle gençleştirici ve canlandırıcı etki için botoks kullanılarak boyun ve çene çizgisini hedef alır.
Boyun ve çene hatları genellikle yüz bakımına kıyasla ihmal edilir. Bununla birlikte, eğer boyun ya da çene hattı sarkıksa ve gevşekse, bu, tedavinin başka yerlerde olduğu gerçeğini dikkatlerden kaçırabilir.
Boyun bölgesi cildi, oldukça hassas ve ince olduğu için etkili bir şekilde tedavi etmek zor olabilir. Bununla birlikte Nefertiti botoksu tedavisi ile oldukça etkili sonuçlar elde edilebilir.
Nefertiti botoksu, çeneyi yeniden tanımlamak ve aynı zamanda boyun çizgilerini yumuşatmak için uygulanmakta olup, cerrahi müdahaleye ihtiyaç duymadan cildi pürüzsüzleştiren gençleştirici bir etki yaratmak için uygulanmaktadır.
Nefertiti Botoksu Nasıl Etki Eder?
Nefertiti botoks tekniği dikkatle ve kesin olarak iki alanda uygulanan bir dizi botoks enjeksiyonundan oluşur. Alt çene hattı boyunca ve boyun bölgesindeki kaslara hedef alınır.
Boyun ve çene çizgisinde özenle uygulanan botox ile kaslar gevşek olduğu için sarkık duran deri yukarıya çekilir, sıkılaştırılarak daha gergin ve pürüzsüz hâle getirilir ve bölgenin daha canlı ve estetik görünmesi sağlanır.
Nefertiti Botoksu Kimler İçin Uygundur?
Çene çizgisi tanımlı olmayan, kırışmış ve sarkmış boynu bölgesi olanlar, gevşek çene altı sorunu olan hastalar, yüzünde genel sarkma olan ve yüz germe operasyonundan sonra boyun bölgesi yaşlı görünen kişiler için uygun bir operasyon türüdür.
Masseter Botoks
Masseter Kası Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Bazı kişisel alışkanlıklar, çene kaslarınıza (masseter) genişlemesine doğrudan etki edebilir. Aşırı sakız çiğneme, buz gibi sert maddeleri çiğneme veya sert et çiğneme, hepsi masseter kasının büyümesine yol açabilir. Stres nedeniyle gece diş sıkma yani bruksizm de çene kaslarınızın genişlemesine yol açabilir.
İdeal çene şekli kadınlar ile erkekler arasında büyük oranda farklılık gösterir. Erkeklerde kare yüz şekli güçlü bir ifade sağlarken, kadınlarda ince yüz şekli daha yumuşak ve estetik bir görünüm sağlamaktadır. Özellikle yuvarlak ya da kare tipi yüze sahip olan kadınlar, daha yumuşak ve çekici bir görünüme sahip olmak için masseter botoksuna başvuruyorlar.
Masseter botoksu, masseter kasının yer aldığı yüzün alt kısmının inceltildiği estetik prosedürüdür.
Masseter botoksu, yüzün alt kısmındaki şekil bozukluklarının tedavisi hedef alınır. Yüzde erkeksi ve sert bir görünüme neden olan kare yüz şekli küçültülerek daha orantılı bir yüz şekli elde edilir. Masseter kasının fazla büyük olması sadece estetik açıdan değil, fiziksel olarak da kişiye rahatsızlık verebilir. Bu nedenle bu prosedür bazı durumlarda hem şekil hem de işlevsel olarak tedavi sunmak amacıyla da uygulanır.
Cerrahi teknikler ile çene küçültme ameliyatı yerine ameliyatsız botoks tedavisinin tercih edilmesinin çeşitli sebepleri vardır. Bunlar arasında ameliyat ve anestezi endişesi, iyileşme süreci için yeterli vaktin olmaması vs. sayılabilir. Botox, yüzü incelterek yeniden şekillendirme de ameliyatsız teknik olarak yeni bir seçenek sağlıyor. Masseter botoksu neştersiz, ağrısız, sıfır şişlik ve dikiş izi ile çeneyi incelterek yüz şeklini değiştirme imkânı sunuyor.
Masseter reduction / V-line botoksu ile çene inceltilip küçültülebiliyor. Yuvarlak ve kare yüz şekilleri üçgen, oval ya da kalp şekline dönüştürmek için kullanılıyor. Çene şekli aşırı ince belirsiz olan hastalarda ise tersine bir etki yaratılarak masseter kası büyütülerek çenenin daha belirgin bir şekil alması sağlanabilir.
Masseter botoksunda ağrı, sızı ya da morluk riski oluşmaz. Birçok hasta bu işlemin yapılması için öğle molasında gelir ve sonra hemen işine devam edebilir. Hastalar genel olarak 1 hafta içinde masseter kasının yumuşadığını ve 6 hafta sonra yeni çene şeklini tam olarak görebilir. Araştırmalar 2-3 tedaviden sonra çene şeridinde “uzun süreli değişiklikler” olduğunu ortaya koymaktadır. Masseter botoksu ile zamanla çok daha uzun ömürlü, estetik ve simetrik sonuçlar elde edilir.
Masseter Reduction / V-Line Botoksuyla İlgili Sık Sorulanlar
Botoksla çene küçültme nedir?
Botoks çene küçültme, boyutunu azaltmak için botulinum toksini (diğer bir deyişle botoks) çene kaslarına (masseter kası adı verilir) enjekte edilir. Bazı etnik gruplarda hastalar aşırı kare yüz özelliklerini geliştirme eğilimi gösterirler. Botoks non-invaziv bir şekilde yüz oranlarında iyileşme sağlamak için masseter kasının genel boyutunu azaltabilir.
Botoks enjeksiyonu ile çene küçültme ameliyatı arasındaki farklılıklar nelerdir?
Botoks ile çene küçültme, klinik ortamda yapılabilen nispeten acısız, ameliyatsız bir prosedürdür. Çene küçültme ameliyatı, yeniden şekillendirme için çene kemiğinde kesi veya tıraşlama yapılmasını içeren invaziv yani cerrahi bir prosedürdür.
Birinin diğerine göre avantajları / dezavantajları nelerdir?
Masseter botoksu ile çene küçültme, herhangi bir kesinti veya potansiyel komplikasyon olmadan bölgede doğal, ince bir gelişme sağlayabilir. Çene küçültme ameliyatı, TME bölgesi boyunca sansasyon sorunlarına, diş hekimliği sorunlarına ve ağrı potansiyeline neden olabilir. Botoks ile çene küçültme aslında TMJ rahatsızlığının tedavilerinden biridir.
Tedaviden sonra başlangıçta ya da sonraki günlerde herhangi bir ağrı yaşanır mı?
Botoks ile tedavi edilen hastalarda enjeksiyondan sonra ağrı olmaz.
Yemek yenildiğinde ağrı hissedilir mi? Tedaviden hemen sonra diyet kısıtlaması gerekir mi?
Yemek yenildiğinde ağrı olmaz. Sakız çiğneme, çerezli şekerlemeler ve sert et ürünleri çene kaslarının kalınlaşmasına ve çenenin büyümesine neden olabilir.
Başlangıç safhası 2-3 tedaviden oluşur, ne kadar sürer?
İlk tedaviden 2 ile 4 ay sonra hastalara ikinci bir tedavi uygulanmasını önerilir. Çoğu hastanın üçüncü bir tedaviye ihtiyacı yoktur, ancak, daha fazla düzeltme isteyen hastalar için bu yeniden yapılabilir.
Ne sıklıkla tekrarlanması gerekir?
Hastalara ilk tedavi uygulandıktan sonra çoğu hasta botoksla ilave tedaviye ihtiyaç duymaz. Daha fazla kontur isteyen hastaların, tipik olarak her 6 ayda bir tekrar enjeksiyon için gelmesi tavsiye edilir. Botoks kanın fiziksel kütlesini değiştirecek ve daha az belirgin hâle gelecektir. Aktif diş ve deri enfeksiyonu olan hastalar masseter alanında da botokstan kaçınmalıdırlar. Alanında uzman bir hekimin botoksu doğru şekilde enjekte etmesi çok önemlidir. Operasyonun kişiye özel olarak planlanması gerekir.
Karşılaşılabilecek sorunlar neler olabilir?
Bu bölgedeki gülme ile ilgili kasların yakınlığı nedeniyle toksinin bu kaslara yayılması sonrası gülüş bozuklukları olabilir. Yüzde 1’in altında görülebilen bu durum da geçicidir.
BOYUN BOTOKSU
Boyunda botoks uygulaması özellikle oluşmuş olan boyun bantlarında etkili olmaktadır. Bu bantlara yapılan botoks uygulaması bu bantlarda yumuşamayı sağlamaktadır. Enine olan çizgilerdeki uygulamada da kullanılmakta ancak genellikle dolgu ve mezoterapi uygulamaları ile kombine edilmektedir.
BURUN BOTOKSU UYGULAMASI
Burun Botoksu
Botoksun burun bölgesinde iki kullanım alanı mevcuttur. İlki burun sırtındaki tavşan çizgileri olarak ifade edilen yatay kırışıklıklardır. Bu kırışıklıklar levator labii superioris alaque nasi kası etkisine bağlı olarak görülür. Diğeri ise özellikle gülme ile birlikte sarkıklığı artan burunlarda burnun aşağı çekilmesine sebep olan depresor septi nasi kas grubuna yapılan uygulamalardır. Uygun hastalarda düşük burun görünümünde burun ucu kaldırma işlemi burun botoksu ile ameliyatsız olarak sağlanabilmektedir.
Burunda Tavşan Çizgileri
Burnun iç yapısında bulunan bir kas gurubu olan Depressor Septi Nasi kası burun septumundan üst dudağa uzanır ve burnun aşağı doğru eğilmesine sebep olur. Bu çekilme gülündüğünde daha fazla belirgin hâle gelir ve görsel olarak rahatsızlık verebilir. Bu durumlardan kurtulmak için burun botoksu ile kasın çekme etkisi bloke edilerek kaldırma işlemi yapılabilir. Böylece görsel olarak daha güzel bir burun yapısına kavuşulmuş olunacaktır. Bazı durumlarda ek olarak burun dolgusu ile birlikte uygulanması da gerekebilir.
Burnunun yapısının dışarıdan bakıldığında sarkık durduğunu fark eden kişiler bu sarkıklığı tedavi etmek için bu işlemi yaptırmak isteyebilirler. Ancak her burun ucu düşüklüğü botoksla yeterli kalkıklığa ulaşamaz. Sadece botoks ile belli bir seviyede elevasyon sağlanabilir, özellikle çekilmenin gülme ve konuşma ile belirginleştiği hastalarda daha uygun bir yöntemdir.
Nasıl Yapılır?
Doktorunuz tarafından yapılacak gerekli muayeneler sonrası burun botoksu işlemi için uygun iseniz, ilk aşamada uygulamanın ağrısız olması için anestezi, lokal krem veya sprey ile uygulanır. Sonrasında probleme yol açan burnun kas yapısına botoks uygulanması 10-15 dakika süren bu kısa işlem, sizi günlük hayatınızdan alıkoymaz. Birkaç gün gibi kısa bir sürede tedavinin etkileri görülmeye başlanır.
Burun ucu düşüklüğünde botoks yapılan yer
Uygulama Ne Kadar Sürüyor?
Burun botoksu klinik şartlarda uygulandığı için çok kısa sürede yapılabilir. 10 ila 15 dakika gibi bir sürede işlem tamamlanabilir. Tedavinin etkilerinin hasta tarafından görülmesi zaman alacaktır. 2-3 gün içerisinde başlayan etki 2. haftada iyice netleşmiş olur. Bunun yanında hasta bu işlemi 4 ile 8 ay arasında kontrollü olarak tekrar yapmak durumundadır. Çünkü bu yöntem kolay ve kısa sürede yapılmasının yanında geçici sonuçlar içerir.