Göz Kapağı Ameliyatı (Blefaroplasti)

TEDAVİ ALANLARIGöz Kapağı Ameliyatı (Blefaroplasti)

"Bilgilendirme Amaçlıdır."

Tanım
Göz kapaklarının görünümünü, fonksiyonunu düzeltmek için yapılan ameliyata Bleferoplasti denir.

Anatomi
Göz kapağı cildi, vücuttaki en ince deriye sahip olup yaşlanmaya karşı en az dayanıklı yüz bölümüdür. Çevresel, genetik faktörlerden ve yaşlanmadan kaynaklı gözlerin estetik görünümü ve görüşü etkilenebilir. Göz kapağının ince derisi ve hemen altındaki ince kas tabakası, yaşlanma ile daha derine yerleşmiş olan yağ dokularının dışarıya ve aşağıya sarkmasına engel olamaz.  Göz kapağı cildi ve kaslarındaki gevşeme, kırışıklıklar ve hastaya yorgun görünüm veren yağ torbalarının yerleşmesi ile sonuçlanır.

Göz kapağı cerrahisi, fazlalık olan deri ve yağ torbalarının alt ve üst göz kapaklarından çıkarılması ve sarkmış dokuların doğru pozisyonlarda tespit edilmesi işlemidir. Sarkmış üst göz kapağının kaldırılması ve göz altındaki şişkin göz torbalarının küçültülmesi göz kapağı cerrahisi ile gerçekleştirilir. Bleferoplasti, yorgun ve yaşlı görünümün ortadan kalmasını sağlar, sarkmaları düzeltir ve göz etrafına çarpıcı bir biçimde gençleşmiş bir görünüm verir. Hastaların genç oldukları zamanlardaki gibi daha keskin ve etkileyici bakışlara sahip olmalarını sağlar. 

Bleferoplasti, kozmetik sonuçlarının yanı sıra özellikle üst göz kapağındaki sarkmalara bağlı azalmış görme alanını tekrar sağlama amacıyla veya alt göz kapağındaki sarkmalara bağlı göz kuruluğu ve enfeksiyonları, kırmızı göz gibi hastalıkları engellemeye yönelik olarak da yapılabilir. Bu işlem tek başına veya daha etkin sonuçlar alabilmek amacıyla diğer fasiyal plastik cerrahilerle birlikte, örneğin kaş kaldırma, yüz germe gibi ameliyatlar ile birlikte yapılabilir.

Ameliyat Öncesi Hazırlık
Hekim, görüşmeler boyunca hastanın beklentilerini belirleyip uygulamayı düşündüğü cerrahi teknik ve sonuçları hakkında detaylı bilgi verecektir. Hastanın beklentilerine ve doktorun fikirlerine göre ek fasiyal prosedürler tavsiye edilebilir. Hekim, ameliyat için hastanın sağlık durumunun yeterli olduğuna karar vermek için tıbbi öyküyü kapsamlı biçimde inceleyecek, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kanama bozuklukları, yara iyileşme özellikleri gibi genel sağlık durumuna yönelik sorular soracaktır. Ayrıca görme alanı, gözyaşı problemleri, lens kullanımı ve ameliyattan beklentiler açısından sorular sorulacaktır. Hastanın daha önceden özellikle göz kapağına yönelik geçirmiş olduğu ameliyatları, komplikasyon riskini artırabileceğinden doktoruna bildirmesi önemlidir. Bleferoplastiden önceki haftalarda sigara ve alkol içiminin kesilmesi önemlidir. Cerrahiden önceki haftalarda aspirin, aspirin benzeri diğer ilaçlar, ibuprofen veya diğer non-steroidal anti inflamatuar ilaçlar, gingko biloba, bitkisel ilaçlar ve E vitamini desteğinden kaçınılmalıdır. Son olarak günlük alınan ilaçlara hekim uygun bulduğu sürece devam edilmelidir. Aksi söylenmedikçe ameliyat öncesi gece yarısından sonra herhangi bir şey yiyip içilmemelidir. Ameliyat öncesi duş yapılmalı ve kaşlar şampuanla yıkanmalıdır. Makyaj yapılmamalıdır. Takma kirpikler, kontakt lensler, takılar ve diğer gereksiz aksesuarlar evde bırakılmalıdır.

Ameliyat
Bleferoplasti ameliyatı hafif sedasyonla veya sedasyon olmaksızın lokal anestezi altında ya da genel anestezi altında yapılabilir. Bu işlem ayaktan hasta hizmeti olarak klinikte veya hastanede yapılabilir. Ağrısız olmakla beraber işlem boyunca hafif rahatsızlık olabilir. Eğer hekim, hasta için genel anesteziyi seçerse, hasta işlem boyunca uyuyacaktır. İşlemin tamamı dört göz kapağının da veya üst ya da alt göz kapaklarının opere edilmesine bağlı olmakla birlikte yaklaşık 2 saat sürecektir. Hekim cilt kesisini sıklıkla üst göz kapağı için doğal kırışıklık hattı boyunca, alt göz kapağı için ise kirpiklerin altından yapar. Bu insizyon geleneksel bistüri ile veya laser ile yapılabilir. Üst göz kapağının insizyonu göz kapağınzın üst iç köşesinden gözlerinizin dış kısmındaki kırışıklık bölgesine kadar uzanır. Doktor fazla deri, kas ve yağ dokusunu çıkaracaktır ki bu, istenilen sonucu elde etmek için gereklidir. İnsizyon küçük;  absorbe olabilen veya 1 hafta içinde çıkarılan dikişlerle kapatılır. Eğer alt göz kapağı opere ediliyorsa, fazla derinin çıkarılması gerekmediğinde bazı hekimler transkonjuktival bleferoplastiyi seçebilir. Bu işlemde alt göz kapağındaki yağ torbaları,  ciltte skar oluşturmadan sadece alt göz kapağının iç kısmına küçük bir insizyon yapılarak çıkarılır.

Ameliyat Sonrası Yapılması Gerekenler
Göz kapağı cerrahisini takiben hastanede yatış gerekli olabilir veya olmayabilir. İyileşme için en iyi ortam doktor ve hastanın tercihlerine göre belirlenecektir. İyileşme hastadan hastaya değişiklik gösterir ve iyileşmenin kolay olması için ameliyattan sonraki ilk 1 hafta için tavsiyeler alınmalıdır. İşlemden sonraki ilk günlerde insizyon hattının etrafında kızarıklık ve şişlik gelişir. Genellikle ilk 10 gün içinde kızarıklık solar, şişlikler iner. Cerrahiyi izleyen ilk günde şişlikleri azaltmak için soğuk kompres yapılmalıdır. Şişlik ve morluklar baş yukarıda tutularak azaltılabilir. Ameliyattan sonra büyük ihtimalle hekim gözlerinizi ve dikiş yerlerini merhemle nemlendirecektir. İyileşmenin ilk günü boyunca gözün kurumamasına yardımcı olmak için göz damlaları damlatılır ve insizyonlar merhemle nemlendirilir. Dikişler 3 ila 7 gün sonra alınır. Ameliyattan sonraki ilk haftada gözün kurumasına neden olabilecek kitap okuma, bilgisayar kullanma, televizyon seyretme gibi aktivitelerden kaçınılmalıdır. Genellikle iyileşmenin 10. günü civarında hastalar normal aktivitelerini yapabilecek kadar iyi hissederler. Ağır aktivitelerden 3 hafta boyunca kaçınılmalıdır.