Yağ Enjeksiyonu

TEDAVİ ALANLARIYağ Enjeksiyonu

"Bilgilendirme Amaçlıdır."

Tanım
Yağ enjeksiyonu, hastanın kendi yağ dokusunun alınarak, belli işlemlerden geçirilerek yüzdeki doku eksikliği olan bölgelere enjekte edilmesidir. 

Yağ dokusu, vücudun göbek çevresi, kalça, uyluk yanı veya iç tarafı gibi belli bölgelerden alınır, belli işlemlerden geçirilir. Enjekte edildiği bölgeye hacim verir, kırışıklıkları giderir. Dudak hacmi artırılabilir, elmacık kemikleri daha belirgin hâle getirilebilir. Yanak ve alın hacmi artırılabilir. Enjeksiyonun derinliği; kırışıklıkların bulundukları yere ve derinliğine göre değişmektedir. Zamanla yağ dokusunun bir kısmı emilebilir ve etkisi azalabilir. Emilim genellikle ilk 6 ay içinde gerçekleşmektedir. Bu nedenle birden fazla seans uygulaması gerekebilmektedir. 

Ameliyatta Yapılanlar
Enjekte edilecek yağ dokusu göbek çevresinden, kalçadan, uyluk iç veya dış tarafından, çene altından alınabilmektedir. Yaklaşık 3 ila 4 mm. uzunluğunda bir kesiden girilir. Özel kanüller kullanılarak yağ dokuları toplanır. İşlemden geçirilen yağ dokusu bir enjektör yardımı ile yüzde ihtiyaç duyulan bölgelere enjekte edilir.

Alternatif Tedaviler
Bu tamamen gönüllü olarak kabul edilen bir kozmetik müdahaledir. Zorunlu bir tedavi değildir. Hassasiyet ve etki süreleri değişken olan diğer alternatif tedavi yöntemleri şöyledir: Hayvanlardan elde edilen kollojen ürünleri, Hyaluronik asit, sentetik-plastik kalıcı implantlar veya bakteri toksinleridir.

Ameliyat Öncesi Hazırlık
* Hasta, düzenli veya düzensiz kullandığı tüm ilaçları, daha önce bir ameliyat geçirip geçirmediğini, aileden gelen kalıtımsal bir hastalığının olup olmadığını doktoruna bildirmelidir. 
* Aspirin, bebe aspirini, kumadin, ibuprofen, çeşitli ağrı kesiciler ve E-vitamini gibi ilaçların ameliyattan belirli bir süre önce kesilmesi gerekir. Kullanılmasında sakınca olmayan ağrı kesiciler, doktor tarafından belirtilecektir.
* Sigara, pipo ve puro gibi tütün ürünleri ile alkol, ameliyattan önce bırakılmalıdır. Bu maddeler, sağlıklı kan dolaşımını bozarak yara iyileşmesini ve ameliyat başarısını olumsuz etkiler; genel anestezi için hastayı daha yüksek bir risk grubuna sokar.
* Hastanın herhangi bir ilaca karşı alerjisi varsa doktoru mutlaka bilgilendirmek gerekir.
* Hastanın gebelik hâli veya gebe olma ihtimali varsa doktoru mutlaka bilgilendirmek gerekir.

Ameliyat 
* Genel anestesi uygulanacaksa ameliyattan önceki gece saat 24.00’ten sonra, su dâhil hiçbir şey yenilip içilmemelidir. Ameliyat saati öğleden sonra ise, doktorun izin vermesi şartıyla sabah 06.00 gibi erken bir saatte hafif bir kahvaltı yapılabilir. Bu kurallara uyulmaması hâlinde ameliyat ertelenebilir.
* Düzenli kullanılan tansiyon, şeker ilacı gibi ilaçlar bir yudum su ile sabah erken saatte alınabilir.
* Ameliyat sabahı duş alınabilir. Ancak, makyaj yapılmamalı, saç spreyi, jöle veya oje kullanılmamalıdır. 
* Ameliyat günü kolay giyilebilir ve rahat kıyafetler tercih edilmelidir. Ameliyathanede giyilmesi gereken kıyafetler, hastane tarafından temin edilecektir. 
* Yüzük, kolye, küpe gibi takılar takılmamalı, değerli eşyalar ameliyathaneye getirilmemelidir. 
* Kontakt lensler ve diş protezleri gibi gereçler ile vücut üzerindeki her türlü metal eşya, ameliyattan önce çıkartılmalıdır.

Ameliyat Sonrası Yapılması Gerekenler
* Baş yüksekte ve mümkün olduğunca sırtüstü veya yana doğru yatarak uyunmalı, yüzüstü yatılmamalıdır. 
* Hafif ağrı durumunda doktor,  hastanın kullanacağı ağrı kesici ilaçları (genellikle parasetamol,  asetaminofen veya dipyrone içeren analjezikler tercih edilir) belirtecektir. Aspirin veya aspirin benzeri ağrı kesiciler ile kan sulandırıcı diğer ilaçlar, doktor aksini söyleyinceye kadar kullanılmamalıdır. 
* En az 1 hafta süre ile yoğun egzersiz ve spordan uzak durulmalıdır. 
* Makyaj 24 saat sonra yapılabilir. 
* Retinoid veya glikolik asit gibi cilt bakım ürünleri 1 gün boyunca kullanılmamalıdır. 
* Uygulama alanındaki yüz mimikleri 3 gün süre ile kullanmamalıdır. 
* Beklenmeyen bir etki gelişirse uygulama yapan doktora başvurulmalıdır.